La demanda i utilització dels equips de bronzejat artificial és cada vegada més elevada, tant en centres de bronzejat especialitzats com en perruqueries, salons de bellesa o gimnasos, amb una franja horària de serveis molt àmplia.
Malgrat tot, aquesta diversificació de l'activitat pot tenir aspectes molt negatius, ja que les radiacions UVA artificials comporten perills per a la salut de les persones usuàries si no se'n fa un ús correcte. La Generalitat de Catalunya complementant la Llei 3/1993 de l'Estatut del consumidor, ha elaborat un decret per ordenar jurídicament aquesta matèria, a fi de protegir i garantir la salut i la seguretat de les persones consumidores.
En aquest decret s'estableixen els requisits que han de complir els bancs solars, es concreten els coneixements que ha de tenir el personal que treballa als centres de bronzejat i es preveu la informació mínima que s'ha de donar a les persones usuàries per garantir un ús responsable i segur d'aquests serveis.
Per conèixer com està el sector a la nostra població, l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor de l’Ajuntament de Martorell i la Diputació de Barcelona desplegaran a finals de mes, una campanya informativa adreçada als propietaris d’establiments que ofereixen aquest servei. Segons ens explica la tècnica auxiliar de consum de l’Ajuntament, Dolors Caro, els centres rebran una carta on se’ls informarà de les dates que rebran la visita dels inspectors de la Diputació.
Els inspectors de la Diputació comprovaran que els aparells de bronzejar artificial compleixin amb la normativa existent i els propietaris podran resoldre els dubtes, ja que la campanya pretén ser informativa i no sancionadora.
En aquest sentit, als centres de bronzejat ha d'existir un rètol visible al públic on apareguin alguns advertiments com que es obligatori l'ús d'ulleres de protecció ocular adequades, així com que es obligatori desmaquillar-se i retirar tots els cosmètics de la pell abans d'exposar-se als UVA. També és obligatori treure's totes les joies i altres elements ornamentals del cos abans de començar les sessions. Està prohibit que els menors de setze anys utilitzin els bancs solars i es desaconsella a les dones embarassades. Cal respectar un marge de 48 hores entre les dues primeres sessions.
Finalment es recomana que es consulti el metge en cas que surtin taques, erupcions o èczemes a la pell, i també en els casos d'antecendents de malalties de la pell.