Es tracta d’una selecció d’obres procedents de diferents col·leccions de museus locals, com és el cas de l’Enrajolada i del Vicenç Ros que ha aportat dues obres de Lluís Rigalt a l’exposició. Segons ens ha explicat la tècnic de Museus, la Montserrat Farreny, la mostra es el resultat del treball conjunt entre una quarentena de museus de les comarques de Barcelona.
El treball servirà per actualitzar la documentació de les col·lecccions dels Museus i també per donar a conèixer-ho a la població. A partir d’un fil conductor, històric i cronològic, centrat en les principals moviments artístics que s’han viscut a Catalunya, la mostra és una passejada des del romanticisme, el primer terç del segle XIX, pasant pel realisme i l’escola d’Olot, l’art nou, l’escola luminista de Sitges, el modernisme, el noucentisme i les diferents generacions del 17, acabant amb la guerra civil, pel que va comportar de trencament.
Montserrat Farreny afegeix que entre els mestres catalans del paisatge podrem veure noms destacats com Dionís Baixeras, Joaquim Mir, Santiago Rusiñol, Joaquim Vayreda, Lluís Rigalt i Modest Urgell.
L’exposició està organitzada pel Patronat de Cultura-Museus de l’Ajuntament de Martorell amb la col·laboració de la xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, Caja de Ahorros del Mediterraneo i AUCAT-ABERTIS. Els horaris de visita són de dimarts a dissabte, de 7 de la tarda a 9 del vespre i els diumenges de 12 del migdia a 2 de la tarda. La finestra oberta. Paisatgisme català 1860-1936 estarà oberta a la sala Muxart fins al 7 de maig.