| Més detalls del "camino de Santiago" al seu pas per MartorellRàdio Martorell 91.2 fm07/08/2009
Ho donàvem a conèixer aquest dilluns. El nucli urbà de Martorell formava part de la ruta de peregrins catalans i d’arreu de la Mediterrània per anar cap a Santiago de Compostela. El geògraf Miquel Vives va descobrir, de forma paral.lela a la seva investigació de la tesi doctoral, que el camí de Barcelona a Montserrat coincideix amb el Camí de Santiago.
Vives, que va ser professor a l’IES Pompeu Fabra durant 28 anys i que és membre del Centre d’Estudis Martorellencs va fer una tesi doctoral sobre els camins a l’entorn del Baix Llobregat i l’Alt Penedès. La intenció inicial del geògraf era certificar que el camí de Barcelona a Montserrat passava per Martorell:
Però a partir d’aqui va arribar el descobriment. Després de la consulta de més de 50 documents antics, Miquel Vives va descobrir que el traçat del camí de Barcelona a Montserrat coincidia amb el de la part catalana del Camí de Santiago.
Els peregrins arribaven a Martorell per dues vies: en barca des de Sant Andreu, o a peu pel Congost. Un cop superat el Pont del Diable, seguien per la Plaça de la Creu, Plaça de les Fonts, carrer Anselm Clavé, Plaça de la Vila i carrer Santacana, fins arribar a la Plaça de l’Església i al Portal d’Anoia. Un cop aquí, els peregrins continuaven el seu trajecte pel carrer Montserrat en direcció a l’Hostal de la Creu, Abrera, Les Mates, El Rebato i el primigeni nucli d’Esparreguera: el barri de La Pobla d’Esparreguera, al peu del nucli actual. Des d’aquí anaven a Collbató i començaven l’ascensió al Santuari de Montserrat.
Aquesta ruta, tot i que no tan coneguda segurament com la via d’entrada per Roncesvalles, era molt emprada per viatgers que arribaven en vaixell al Port de Barcelona procedents de diferents punts del Mediterrani i fins i tot, de l’Europa Central:
Pel geògraf, aquesta investigació arriba en bon moment, i és un primer pas perquè la Generalitat en faci difussió i perquè inclogui, en un futur llibre, el tram que li falta catalogar del Camí de Sant Jaume a Catalunya, que fins ara tan sols comprenia des de Montserrat i fins Alcarràs. Per la seva banda, el Regidor de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Martorell, Carles Porta, explica que el descobriment del pas del Cami de Santiago per Martorell pot suposar un impuls al turisme i al comerç de la població que cal saber aprofitar.
El regidor explicava dilluns als micròfons de la ràdio quines són les properes accions que es duran a terme. La primera d’elles, de cara a l’any vinent, la col.locació de fites identificatives al llarg del trajecte per tal de facilitar el pas dels senderistes. Per l’altra, l’edició de catàlegs amb els principals monuments i llocs d’interès del municipi.
Tot i que és poc probable que a partir d’ara hi hagi peregrins que iniciin el seu camí a peu cap a la capital de Galícia des de Barcelona, per una lògica qüestió de distàncies, sí és bo que sàpiguen que el traçat passava per Martorell com a part del camí de Barcelona a Montserrat. Una descoberta que pot tenir repercussió i que pot donar un impuls a la promoció turística de la nostra població en els propers anys.
|
[ Fer comentari ] | | Vei | |
El recorregut correcte es Carrer Nou (Pere Puig),Plaça de la Creu, Carrer de la Font (carrer Anselm Clavé), Plaça de la Vila. De fet el Carrer Nou, es del segle XVIII (18) amb la ampliacio de la vila cap el Cuarter i Pont del Diable. |
|
Un producte de:
|
|