aMartorell.com

L�App cultural de l�Ajuntament de Martorell   
Pàgina principal >> Entrevista >> Montse Palacios: Tècnica Superior d'Arts Plàstiques i Disseny en Joieria Artística
Montse Palacios: Tècnica Superior d'Arts Plàstiques i Disseny en Joieria Artística
Article realitzat per: Assumpta Mera

Montse Palacios

Tècnica Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Joieria Artística

 

 

 

a casa en broma em diuen Montse, l’artista Multimèdia

La seva capacitat creativa és infinita. La Montse Palacios és artista amb tot el que fa. Se’n surt molt bé amb tot el que es proposa. Només cal veure els dissenys de les seves joies per adonar-se del futur que té com a joiera artística. Aquesta entrevista és, en part, per gaudir dels seus dissenys, alhora que aprofundim en la carismàtica personalitat de la Montse.

 

-Montse Palacios, de professió?

Quan em pregunten, professió? Dic que sóc joiera, però a casa en broma em diuen Montse, l’artista Multimèdia.

-Has flirtejat amb diferents disciplines artístiques. Et recordem com a baixista del grup “Amor Autista”. Has passat per les arts plàstiques. Finalment sembla que has trobat en la joieria el teu espai creatiu. Què és el que t’ha seduït d’aquesta expressió artística?

La música és un altre de les meves passions, m’agrada molt. És una altra manera d’expressió, tocant deixes anar coses i és molt creativa, (encara fem alguna tonteria a casa amb el Toni, per matar “el gusanillo”). Vaig viure dos anys a Vilafranca del Penedès, en mig de les vinyes. Allà vaig conèixer l’escola d’art on feien ceràmica i joieria. Com que ja havia fet 10 anys de ceràmica i escultura vaig anar a parar a la joieria, em va enamorar. Feien una joieria diferent; recordo que hi havia un expositor amb peces dels alumnes on hi tenien uns anells fets amb fregalls de rentar els plats, molt originals i vaig pensar: -“Jo vull fer coses així!”, i fins ara.

-Tens el títol de tècnica superior d'arts plàstiques i disseny de joieria artística de l’Escola d'Art Arsenal de Vilafranca del Penedès. T’has especialitzat en Encastat de Pedres Precioses a l'Escola Massana de Barcelona amb Francesc Cujó. Però quan vas començar a dissenyar joies?

Des del primer dia de classe, (l’any 2003), la professora l’Anna, feia fer un anell només serrant i forjant-lo sense soldar i ja te’l feia dibuixar. Ella em va animar a treure’m el títol. Però la joieria és un ofici molt complert te massa tècniques i vessants; microfussió, encastat, motllos, gravats, esmalts, ceres, etc. Sempre estic fent cursets, seminaris, per millorar... em queda tant per aprendre.

Aquest curs segueixo a la Massana, en l’especialització de clavat.

 

 

-Com són les teves joies? Quins materials utilitzes i que simbolitzen?

Faig diferents tipus de joies. Unes són per portar, diguéssim normals, les que podries trobar en una joieria, amb: or, plata, gemes etc. També em fan encàrrecs i són depèn el que vulgui el client. M’agraden els concursos, on puc fer una peça diferent, a vegades em marquen pautes on pot haver un tema, d’altres me’l busco jo segons m’inspiro. Si hi ha alguna cosa que m’agrada m’informo, l’estudio, faig un dossier, esboços, i faig la peça. Els materials utilitzats són segons el disseny, vaig provant, experimentant coses, no sempre surt el que vols.

 

 

 

 

 

 

 

 

“La farmaciola del Quixot” 1er Premi d’adults de la XXX Mostra D’Art de Martorell.

De passada li agraeixo al Patronat de Cultura que li posi, el cinturó als gegants de Martorell. Em fa molt feliç veure’l i que no s’hagi quedat en un calaix mort de riure.

 

ELS COBERTS INTERPRETEN UN ESPAI: Aquesta peça va estar exposada a Menorca i a Madrid al concurs de Joves Dissenyadors Europeus organitzat per “Eurobijoux&Accessories”.

 

-Al teu blog (http://montsepalaciosartjoies.blogspot.com), hem pot veure una mostra de les teves creacions. Creacions que sovint s’inspiren en arquitectes. Que té a veure l’arquitectura amb les teves construccions artístiques?

El Blog l’utilitzo per a tot, m’agrada provar diferents coses quan tinc temps, i si m’agraden les penjo. Hi han videos, fotos, les joies etc... Molts amics em diuen: “-si, si, penja les coses que així veure’m el que fas”, ens sentim més propers. Quan vaig estudiar a l’escola d’art, em van cridar l’atenció els arquitectes i sobre tot els racionalistes que varen saber apreciar les noves formes en la construcció dels seus edificis, produint un canvi en la valoració percepció de les formes, les quals desembocarien en l’arquitectura racionalista i visionaria del segle actual. I vaig fer una col·lecció d’anells, un objecte quotidià que com a joia ha d’anar adaptant-se a les formes i sensacions del moment, sense perdre el sentit en que ha estat creada; és per això que en una quadratura del cercle, aquesta sensació, s’ha de transmetre en la majoria d’objectes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquests anells formen part d’una col·lecció de 8 anells dedicats als arquitectes. “L’Anell Arquitectònic”, va ser 3er Premi al concurs d’Art Local de Martorell.

 

-Un dels trets destacats de la teva carrera és la col·lecció de joies eròtiques. Són peces sensuals que els hi ha valgut un reconeixement internacional com arribar fins al Museum of Sex de Nova York. Dues peces formen part de la col·lecció permanent del museu. T’esperaves que passes una cosa així?

No, no m’ho esperava, quan em van escriure des de Nova York, vaig estar contentíssima. Normalment quan faig coses intento fer-ho bé, gaudir-ho sobretot, i si a sobre m’ho reconeixen, molt millor, a tothom li agrada que el mimin, valorin. Però tampoc deixo de fer coses d’un altre nivell, tot és enriquidor. Aquesta setmana acabo de saber que sóc seleccionada per la V Biennal de Sant Pere de Riudebitlles, doncs, ja tinc una cosa a fer, la inauguració, exposició etc.

Aquestes peces estàn al “Museum of Sex de Nova York”, exposades permanentment

 

 

-A més, has col·laborat en el Llibre "SEX DESIGN", de l'editorial Loft Productions, publicat als Estats Units en anglès i a Europa en espanyol i francès, per Max Rippon.

Vaig estar seleccionada per l’exposició “camí en solitari” que organitzava la (JORGC) col·legi oficial de joiers, d’orfebres, rellotgers i de gemmòlegs de Catalunya. El Max va anar a la Sala d’Artesania Catalunya i va veure la peça “En Solitari”, és l’anell pel clítoris li va agradar moltíssim i em va oferir poder participar en el seu llibre “SEX DESING”, tot just havia acabat la col·lecció de joieria eròtica, i van poder sortir diferents peces.

 

-I com és aquesta col·lecció eròtica? Són joies per portar, per lluir o per utilitzar?

La majoria d’aquestes peces, no són per portar, ja que en un principi les havia dissenyat per l’exposició i pel llibre (havien de ser molt visuals). Però n’he fet alguna més discreta per portar, la utilitat és lliure.

-Parlem ara de creacions col·lectives perquè amb la martorellenca Carme Julià heu estat treballant plegades, combinant la joieria i el món gràfic. El resultat és “Emprenta”. De que es tracta?

La Carme és una bona amiga, coincidim en moltes coses i ens agrada treballar juntes, varem decidir apropar disciplines, les dues que artísticament ens uneixen i alhora ens separen. Ens van seleccionar en la IV Biennal de Sant Pere de Riudebitlles, amb La peça “Emprenta”, on utilitzàvem la joieria i el món gràfic, deixàvem petxada gravant el metall, l’impressió del paper i el resultat; la peça,que és l’empremta que deixem dels moments que restem plegades.

 

 

 

 

 

-I ara Montse, en què estàs treballant? Quin una en portes de cap? Pel que hem vist, les darreres creacions juguen amb l’or i el coure.

Participo amb un llibre de disseny “Forms for Pleasure”, que ha de sortir aquest novembre editat per l’editorial Belga Stichtingkunstboek, també de disseny sexual.

 

Hem ensenyat a les dames a ruboritzar-se amb només escoltar anomenar allò que en certa manera temen fer.

Montaigne

 

 

 

 

 

 

Aquest mes de setembre he participat amb Medusa a “Angemawards” (Iberjoya Madrid08)”

és l’últim seminari (juliol), que he fet amb el professor Hans Herving Leicht, i he fet algunes peces.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MEDUSA: Peça de plata amb gravat al metall i llàmines d’or impresses i al final del fil, rubís naturals engastats.

MOKUME GANE: És la barreja dels metalls, aquests són de coure i plata

 

 

 

-I com arriben les creacions de la Montse Palacios al públic? Les teves joies es deuen poder comprar, oi?

Sí, a casa tinc un expositor per les peces, ve la gent i tria.

-Coneixent el teu caràcter inquiet, a banda de les joies, que més estàs fent actualment?

No em queda més temps, l’altre el dedico a viure normal, fer de tieta, treballar amb el Toni, escapades a Banyoles etc.

-I per acabar sempre demanem als nostres entrevistats que ens expliquin un desig personal. Quin és el teu?

Tal com estan les coses i lo escanyats que ens tenen. M’agradaria que, com deia Francesc Pujols: Els catalans quan anéssim pel món, ho tinguéssim tot pagat.

-Montse, moltes gràcies!

A vosaltres. Un petó virtual per a tothom

 

 

 

 

[ Fer comentari ]

Marta
04/11/2008
11:03

Felicitats! Quina passada de joies!

Asor Samot
04/11/2008
13:11

En moments que el degast de la societat omple tots els informatius, sentir l'aire fresc de l'art en algú a més tan proper anima a seguir creant en qualsevol àmbit de la vida. Felicitats Montse perquè amb tu podem descobrir noves formes d'entendre l'art!.

Llum
04/11/2008
17:13

felicitats Montse! sempre m'han agradat les teves creacions. Petons!

Jordi'i
04/11/2008
19:20

D'oïda sé que ets una artista; pero la veritat mai he vist cap exposició teva (de fet jo soc força ignorant en aixó de l'art). NO vaig poguer anar a Nova York. De totes formes, FELICITATS (em consta que t'ho has currat)

susana
04/11/2008
21:22

Moltes felicitats Montse!! de fet penso que amb tant d'entusiasme, il.lusió i creativitat arribaràs molt lluny i assoliràs tots els reptes que et marquis. Va ser una passada poder visitar les teves obres a New York!!!

JÚLIA
04/11/2008
23:30

t'animo a que facis més joieria eròtica!

al.lucinant
05/11/2008
16:59

Sóc participant actiu del món de l'art. Tot el que sigui art em sembla necessari per expressar-se un mateix i fer sentir als demès... però sincerament aquí sempre surten els mateixos, hi ARTISTES a Martorell amb molta mes trajectòria i no es parla d'ells mai. Normalment només es reconeix els "endollats" que suposo que es el que es cataloga com a Martorellenc.

Sara
05/11/2008
20:50

Tinc el llibre SEX DESSING, molt interesant el teu treball, i la resta d'artistes. Em va fer gràcia trobar-lo a París, aquest estiu. Segueixo el teu blog.Anims!

Enhorabona
06/11/2008
01:15

Hola! Cada cop que tinc notícies teves és perque has anat un pas més enllà en la teva trajectòria artística! Enhorabona, Montse! I encara estic més contenta perque ara podré seguir el teu bloc. Un petó ben fort. Verónica.

mmmmm
06/11/2008
08:10

Trobo que avui en dia a qualsevol cosa se li diu art!!!!! I és veritat que sempre es parla dels mateixos en aquesta pàgina!!!

Carles
06/11/2008
15:51

Com és possible que exposis a Madrid, Nova York,etc...i aquí Martorell encara no ho hagis fet? Ningú és profeta a la seva terra!

jaume villagrassa
06/11/2008
17:26

Ja ho diuen que l'art i la bellesa son efímers. Jo crec que això només a funcionat perquè qualsevol cosa que tingui l'etiqueta "sexual" te un minut d'atenció. Per que de fet això potser si es art, imagineu-vos Duchamp també era un artista, però segurament tots opinen igual sobre aquest tipus d'art. En resum avui arribaré a casa agafaré una castanya, li enganxaré uns cabells púbics i serà "el otoño púbico" y res a veure si arribo a Nova York no?

Underground
06/11/2008
19:27

Estic fent arquitectura,i he trobat molt original els anells inspirats amb els arquitectes racionalistes i els coberts de Gaudí. Endavant!

Carla
06/11/2008
19:33

Sóc la Carla de la Massana. Ei!Tia! veig que no pares quieta. molt bé!! Ens veiem al gener a l'escola.

PUNK-TOMAQUET
06/11/2008
20:08

Ke tornin els amor autista, YAAAAAAA!!! Visca el Punk-Glam!

montse massana
09/11/2008
00:08

Estic molt orgullosa de tu nena.Enhorabona!!!

Txell- Castellvi
10/11/2008
20:10

El tema eròtic -en les joies- no m'agrada massa, però reconec que fas coses molt originals i autèntiques (com la creadora, crec), per tant, un 11 sobre 10!! Ah! si vaig a NY un dia, tingues per segur que aniré a veure la col.lecció!

puri
19/12/2008
20:10

com es nota que fa dies que no em passo per aquí. Una entrevista de la meva admirada Montse i jo sense saber-ho!. Em vaig alegrar molt quan vaig sapiguer ho N.Y. Quina pujada d'adrenalina, no? ets autentica tia!

[ Fer comentari ]

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 54.37.205.123  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 

Febrer2024

DlDmDcDjDvDsDg
29303101020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
26272829010203

Publicitat-->

acpg

acpg

  Un producte de:

www.aMartorell.com